5 πλεονεκτήματα της δια ζώσης εκπαίδευσης

Σίγουρα η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι μια ελκυστική επιλογή αφού οι περισσότεροι θεωρούμε ότι είμαστε πολύ απασχολημένοι για να βρεθούμε σε μια αίθουσα Πανεπιστημίου κάποιες συγκεκριμένες ώρες. Επίσης κάποιοι μπορεί να διαμένουν σε άλλη πόλη και να μην μπορούν να ταξιδέψουν τις προγραμματισμένες ώρες των διαλέξεων. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε τα πλεονεκτήματα της δια ζώσης διδασκαλίας αν έχουμε τη δυνατότητα να τηv επιλέξουμε.

1) Αλληλεπίδραση με τους καθηγητές.

Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη συζήτηση με τους καθηγητές διότι η απάντηση σε μια ερώτηση πολλές φορές μπορεί να δημιουργήσει μερικά ακόμη ερωτηματικά ή μπορεί κάποιος να μην την κατανοήσει άμεσα και να ζητήσει συμπληρωματικές διευκρινήσεις. Στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση συνήθως ο εκπαιδευόμενος στέλνει ένα mail στο καθηγητή και είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που θα μπορέσει να λάβει άμεση απάντηση και πολύ περισσότερο συμπληρωματικές διευκρινήσεις.

 

 

2) Αλληλεπίδραση με τους συμφοιτητές.

Η δημιουργία σχέσεων με άτομα που προφανώς έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα με σένα είναι πολύτιμη και μερικές φορές μπορεί να κρατήσει και μια ζωή. Φυσικά και μπορεί κάποιος να επικοινωνεί με συμφοιτητές μέσω κάποιας πλατφόρμας στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση αλλά όλοι θα συμφωνήσουμε ότι οι σχέσεις και οι φιλίες χτίζονται με την εγγύτητα. Εξάλλου σε μια τάξη επιμόρφωσης δεν συζητάς αποκλειστικά για τα επαγγελματικά σου εκτός μαθήματος, οπότε μπορεί να δημιουργήσεις ισχυρότερους δεσμούς με άτομα του επαγγελματικού σου χώρου και χρήσιμα δίκτυα.

 

 

3) Άμεση ανατροφοδότηση.

Η άμεση ανατροφοδότηση είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στην εκπαίδευση. Ακόμη και αν κάποια εργασία ή κάποια απάντηση είναι άψογη και δεν χρειάζεται διόρθωση η επιβράβευση ως συνέπεια είναι πολύτιμη. Επίσης η εκπαίδευση είναι διαμόρφωση της συμπεριφοράς και αν δεν λάβεις άμεση ανατροφοδότηση είναι πολύ πιθανό να διαμορφωθεί η συμπεριφορά συμπωματικά προς λάθος κατεύθυνση.

 

 

4) Απόκτηση λεκτικών δεξιοτήτων συναφών με το αντικείμενο μελέτης.

Η λεκτική συμπεριφορά είναι πολύ σημαντική στο χώρο εργασίας. Στα δια ζώσης μαθήματα μπορείς να αποκτήσεις τις λεκτικές δεξιότητες που απαιτούνται για την επικοινωνία σου με ασθενείς, φροντιστές, πελάτες, γονείς, παιδιά, υφισταμένους, προϊσταμένους ή οποιονδήποτε άλλο εμπλεκόμενο.

 

 

5) Περισσότερες πιθανότητες ολοκλήρωσης του προγράμματος.

Εκτός και αν είσαι απόλυτα οργανωμένο άτομο είναι πολύ δύσκολο να καταρτήσεις ένα πρόγραμμα μελέτης και να το ακολουθήσεις αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα ωράρια. Στη δια ζώσης διδασκαλία ακόμη και αν κάποια φορά σου είναι δύσκολο να ξεκινήσεις για το μάθημα είναι αυξημένες οι πιθανότητες να το κάνεις τελικά αφού θα γνωρίζεις ότι θα συναντήσεις τους συμφοιτητές σου και τους καθηγητές. Η τελική συνέπεια της αλυσίδας του να πας στην αίθουσα διδασκαλίας έχει αυξημένη ενισχυτική αποτελεσματικότητα. Στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι πολύ πιθανό να μην ξεκινήσεις καν τον πρώτο κρίκο της αλυσίδας για μελέτη του υλικού.

 

 

Πηγή:
https://kedivim.panteion.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *